Gres yağı, yapısal nedenlerden dolayı sıvı yağ ile yağlamanın mümkün olmadığı noktalar için kullanılan katı veya akışkan katı yağlardır. Gresler, bir koyulaştırıcı (sabun) ile bağlanmış baz yağdan oluşur. Bu, yağlayıcının yağlama noktasında kalmasını sağlar.
Burada sürtünme ve aşınmaya karşı kalıcı olarak etkili koruma sağlar ve yağlama noktasını nem ve yabancı maddeler gibi dış etkenlere karşı yalıtır. Gres yağı genellikle rulmanlı ve sürtünmeli yataklarda, millerde, bağlantı parçalarında, contalarda, kılavuzlarda ve ayrıca zincirlerde ve dişlilerde kullanılır. Kalınlaştırıcı, seçilen yağlayıcı ile birlikte katı ila yarı sıvı yapıyı üretecek bir malzemedir.
Mevcut greste kullanılan birincil koyulaştırıcı türü metalik sabundur. Bu sabunlar arasında lityum, alüminyum, kil, poliüre, sodyum ve kalsiyum bulunur. Son zamanlarda, karmaşık koyulaştırıcı tipi gresler popülerlik kazanmaktadır. Yüksek düşme noktaları ve mükemmel yük taşıma yetenekleri nedeniyle seçiliyorlar.
Kompleks gresler, geleneksel metalik sabunun bir kompleks oluşturucu madde ile birleştirilmesiyle yapılır. En yaygın olarak kullanılan karmaşık gres, lityum bazlıdır. Bunlar, kompleks yapıcı madde olarak geleneksel lityum sabunu ve düşük moleküler ağırlıklı bir organik asit kombinasyonu ile yapılır. Sabunsuz kıvamlaştırıcılar, yüksek sıcaklıklı ortamlar gibi özel uygulamalarda da popülerlik kazanmaktadır. Bentonit ve silika aerojel, silikon gres yağı yüksek sıcaklıklarda erimeyen iki koyulaştırıcı örneğidir. Bununla birlikte, koyulaştırıcının yüksek sıcaklıklara dayanabilmesine rağmen, baz yağın yüksek sıcaklıklarda hızla oksitleneceği ve bu nedenle sık tekrar yağlama aralığı gerektireceği konusunda yanlış bir kanı vardır.
Gres Uygulamaları
Gresler ve sıvı yağlar birbirinin yerine kullanılamaz. Gres, yağın kullanımının pratik veya uygun olmadığı durumlarda kullanılır. Belirli bir uygulama için yağlayıcı seçimi, makine tasarımı ve çalışma koşullarının istenen yağlayıcı özellikleriyle eşleştirilmesiyle belirlenir. Gres genellikle aşağıdakiler için kullanılır:
- Aralıklı olarak çalışan veya uzun süre depoda kalan makineler. Gres yerinde kaldığından, anında bir yağlayıcı film oluşabilir.
- Sık yağlama için kolayca erişilemeyen makineler. Yüksek kaliteli gresler, izole edilmiş veya nispeten erişilemeyen bileşenleri sık sık yenileme yapmadan uzun süre yağlayabilir. Bu gresler ayrıca bazı elektrik motorları ve dişli kutuları gibi ömür boyu sızdırmaz uygulamalarda da kullanılır.
- Yüksek sıcaklıklar ve basınçlar, şok yükler veya ağır yük altında yavaş hız gibi aşırı koşullarda çalışan makineler.
- Gres, aşınma nedeniyle genişleyen boşluklarda daha kalın filmler sağlar ve daha önce yağla yağlanmış aşınmış parçaların ömrünü uzatabilir.
Gresin Fonksiyonel Özellikleri
- Gres, sızıntıyı en aza indirmek ve kirleticileri dışarıda tutmak için bir sızdırmazlık maddesi işlevi görür. Tutarlılığı nedeniyle gres, yağ sızıntısını önlemek ve ayrıca aşındırıcı kirletici maddelerin ve yabancı maddelerin girişini önlemek için bir sızdırmazlık maddesi görevi görür. Aynı zamanda bozulan contaları etkili tutmak için de hareket eder.
- Gresi tutmak yağdan daha kolaydır. Yağla yağlama, pahalı bir sirkülasyon ekipmanı sistemi ve karmaşık tutma cihazları gerektirebilir. Buna karşılık, gres, sertliği sayesinde basitleştirilmiş, daha az maliyetli tutma cihazlarıyla kolayca sınırlandırılır.
- Gres, katı yağlayıcıları süspansiyonda tutar. Molibden disülfür (moly) ve grafit gibi ince öğütülmüş katı yağlayıcılar, yüksek sıcaklıkta hizmette veya aşırı yüksek basınçlı uygulamalarda gres ile karıştırılır. Gres katıları süspansiyonda tutarken katılar yağlardan çöker.
- Sıvı seviyesinin kontrol edilmesi ve izlenmesi gerekmez.
Gres Yağı Çeşitleri
Yüksek devir gresleri
Kimyasal ve suya dayanıklı
Yüksek Sıcaklık Gresleri
Silikonlu gresler
Gıda onaylı gresler
Sıvı gresler
Lityum gresler
Referans;
Pirro, Wessol. Lubrication Fundamentals. New York: Marcel Dekker, 2001.
U.S. Army Corps of Engineers. Engineering and Design – Lubricants and Hydraulic Fluids. EM 1110-2-1424 CECW-ET, 1999.