Hidrolik yağı nedir sorusuna cevap olarak güç iletim sistemleri için üretilip geliştirilmiş yapılarına göre katıklarla özellikler katılmış sıvılardır diyebiliriz.
Hidrolik yağı ne işe yarar ?
Kullanılan sisteme göre uygun yağın seçilebilmesi için; hidrolik yağların ana fonksiyonlarının bilinmesi, buna bağlı olarak da sıkıştırılabilirlik ve güç iletimi, havayı uzaklaştırma, köpüklenme, viskozite, akma noktası gibi özelliklerin ele alınması gerekmektedir.
Çalışma koşullarına uygun yağın seçilebilmesi için hidrolik yağlarda bulunan aşınma önleyici, korozyon önleyici, suyu uzaklaştırıcı katıkların nasıl çalıştıkları bilinmelidir. Ayrıca seçim sırasında ISO viskozite sınıfları, ekipmana göre viskozite seçimi, viskozite seçim tablosunun kullanılması ile çevre ve iş güvenliğine uygun hidrolik yağların sahip olması gereken özellikler de büyük önem taşımaktadır. Hidrolik sistemler, avantajları sebebiyle geniş bir kullanım alanı bulurlar.
Hidrolik Yağı nerelerde kullanılır ?
– Üretim uygulamalarında; Presler, ağır makinalar, robotlar, plastik enjeksiyon makinaları
– Hammadde Endüstrileri; Madencilik endüstrisi, köprü kumanda mekanizmaları, barajlar
– Hareketli Ekipmanlar; Ekskavatörler ve kreynler, konstrüksiyon ekipmanı, uzun yol taşımacılığı araçları, tarımsal makinalar, uçaklar, gemiler
Hidrolik yağlarının görevleri
Hidrolik yağlarının en önemli fonksiyonları;
– Sıkıştırılamazlık : Böylece basınç ve dolayısı ile güç, verimli ve anında istenen yere ulaşır.
– Hava tutmama : Sıvının içine karışabilecek hava kabarcıkları, sıkıştırılamazlık özelliğini bozmaması için, çok çabuk yağdan ayrılmalıdır.
– Köpürmeme özelliği : Hidrolik sistemde köpük bulunmamalıdır.
– Uygun viskozite : Hem kolayca akabilmeli, hem de sızmadan ve sistemden kaçmadan yağlama görevini yapabilmelidir.
Hidrolik yağ üretici firmalar
Popüler olan ve kullanımı en yaygın hidrolik yağ üretici firmaları ise aşağıdaki gibidir. Ayrıca hidrolik yağı nedir karşılaştırma cetveli için buradan bilgi alabilirsiniz.
Shell Tellus Hidrolik Yağları
Mobil DTE Ultra Hidrolik Yağları
Petrol Ofisi Hydro Oil Hidrolik Yağları